Rugalmas foglalkoztatással a versenyképességért PDF   E-mail

Tájékozató KKV-knak 100 százalékban finanszírozott szervezetfejlesztési lehetőségről

 

Miért kerestük meg?

A Széchenyi 2020 Program keretében kiírásra került a „A rugalmas foglalkoztatás elterjesztése a konvergencia régiókban” című pályázat. Ennek célja, hogy a konvergencia régiókban (azaz nem a Közép-Magyarországi Régió területén) 100 százalék támogatási intenzitással finanszírozza azon munkáltatók szervezeti átvilágítását, akik rugalmas foglalkoztatást szeretnének bevezetni, és kisgyermekes szülőt is alkalmaznak.

A pályázat két körös:

Az első körben (A komponens) azok a szakmai szolgáltatók kerültek kiválasztásra, amelyek a csatlakozó KKV-k szervezeti átvilágítását végzik – a pályázati támogatás miatt ingyenesen. A hamarosan kiírásra kerülő második körben (B komponens) pedig az átvilágított munkáltatók hívhatnak le forrást a javasolt szervezetfejlesztés költségeinek fedezésére. A ’B’ komponensre tehát csak azok a cégek pályázhatnak, akik vállalják az együttműködést az ’A’ komponens keretén belül nyertes szolgáltatókkal.

 

Kik vagyunk mi?

Az ’A’ komponens átvilágítási és szervezetfejlesztési tevékenységét végző konzorciumunk tagjai az REGINET Nyugat-dunántúli Tanácsadó Kft., a BIZTOSÍTÁSI OKTATÁSI INTÉZET és a JUNIOR ACHIEVEMENT Magyarország Oktatási és Vállalkozásszervezési Alapítvány. A szervezetek mindegyike rendelkezik tapasztalattal mind a KKV-k, mind a rugalmas foglalkoztatás és a szervezetfejlesztés terén.

 

Mit jelent a rugalmas foglalkoztatás?

Vállalati oldalról a rugalmas foglalkoztatás növelheti a gazdasági alkalmazkodóképességet és ezáltal a versenyképességet is. Másrészt több olyan csoport is van a munkaerőpiacon, amely valamilyen oknál fogva nem tud, vagy nem akar hagyományos foglalkoztatási formában elhelyezkedni kisgyermek nevelése, idős hozzátartozó gondozása, oktatásban való részvétel, vagy egyéb ok miatt.

Magyarországon többféle rugalmas foglalkoztatási formára van lehetőség, ezek közül a jelentősebbek:

 

 • Egyszerűsített vagy alkalmi foglalkoztatás,
 • Részmunkaidős foglalkoztatás,
 • Munkakör megosztás,
 • Kötetlen munkarend (rugalmas munkaidő),
 • Távmunka,
 • Home office – otthoni munkavégzés,
 • Bedolgozói munkaviszony,
 • Munkaerő kölcsönzés,
 • Több munkáltató által létesített munkaviszony,
 • Diákmunka

 

A rugalmas foglalkoztatási formák bevezetése elősegíti a munkavállalók számára a munkahely és a család összehangolását. A családbarát működés a munkáltatói üzleti jó hírnév építésének és a társadalmi felelősségvállalás erősítésének az egyik sarokköve. Munkavállalói szempontból vonzó, rugalmas munkahelynek lenni nem jelent mást, mint az értékes munkaerőt megtalálni és megtartani.

Mit nyer a cég az átvilágítással?

A pályázatban való részvétel több területen is előnyt jelenthet:

Ingyenes szervezeti diagnózis

A szervezet átvilágításával és értékelésével olyan területek körvonalazódhatnak cége működésében, amelyek részletes elemzésével célirányosan támogatható a cég további fejlődése és a munkavállalói elégedettség növekedése.

 

Az átvilágítás eredménye egy olyan átfogó, szakemberek által kidolgozott szervezeti és munkaszervezési diagnózis lesz, amely segít meghatározni a cég helyét és hatékonysági potenciálját a piaci versenytársak között.

 

Ingyenes fejlesztési javaslat-csomag

Cége a diagnózisra alapozva, szintén ingyenesen jut hozzá egy olyan javaslatcsomaghoz, amelynek segítségével a munkaszervezési folyamatok átalakításával cége működését gazdaságosabb és hatékonyabb irányba terelheti. Ennek megvalósulását a pályázat munkáltatók számára kiírt ’B’ komponense teszi majd lehetővé.

 

Mivel az átvilágítás szervezetfejlesztési szakértőkkel együtt kidolgozott egységes országos módszertanon alapul, eredménye a későbbiekben is bármilyen további fejlesztés, illetve partner-együttműködés vagy pályázatbenyújtás során felhasználható.

 

Szervezet-fejlesztési lehetőség

A szervezet kialakíthatja, támogathatja és fejlesztheti a felelős, emberközpontú foglalkoztatás alapjait, amely pénzbefektetés nélkül (!) növeli a munkavállalók szakmai teljesítményét és lojalitását, és csökkenti a hiányzások, illetve a fluktuáció mértékét.

 

E szervezeti innovációs formának az alkalmazásával cége egyéb területeken is innovatívabbá válhat (pl. hatékonyabb termék- vagy marketing-innováció).

 

Kikre számítunk szervezetfejlesztési programunk megvalósítása során?

Magyarországon az atipikus munkavégzés sajnos nem elterjedt. Nincs benne a társadalmi gondolkodásban, így a munkáltatók is és a munkavállalók is ritkán gondolkodnak ebben a lehetőségben. Ezt ismerve és tiszteletben tartva programunkba elsősorban olyan 10-249 főt alkalmazó kis és közepes vállalatok jelentkezését várjuk – a pályázati kiírás szerint – a konvergencia-régiókból, amelyek

 

 • szeretnék megismerni, akár be is vezetni, vagy tovább alkalmazni a szervezetnél a rugalmas foglalkoztatási formákat,
 •  nyitottak annak a szervezet átvilágítási és értékelési szolgáltatásnak az igénybe vételére, amelyet a pályázat segítségével ingyenesen nyújtunk (piaci érték: 2-8 millió forint!),
 • szeretnének pontos és átfogó visszacsatolást kapni saját szervezeti és munkaszervezési működésükről, illetve kíváncsiak egy átfogó fejlesztési javaslatcsomag tartalmára,

 

Hogyan csatlakozhat?

A szervezeti átvilágításra jelentkezni – a megfelelő régió vagy szervezetfejlesztő kiválasztásával – a www.ginop531.hu honlapon lehet. Itt elérhető az összes olyan információ, amely szükséges a pályázat kapcsán: az átvilágítást végző szervezetfejlesztő csoportok bemutatkozása, az átvilágításban az együttműködés folyamata vagy akár a „B” komponens feltételrendszerének ismertetése.

Konzorciumunkhoz közvetlenül is jelentkezhet, ehhez kérjük, keresse fel honlapunkat:

 

www.boi.hu

vagy munkatársunkat az alábbi elérhetőségeken:

Balogh Ildikó

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

telefon: +36 30 9192 005+36 30 9192 005